Generelt når man surfer på nettet skelner man mellem brugen af en IP-adresse eller URL-adresse. Forskellen på de to er faktisk ret væsentlig. Hvis man endnu ikke er bekendt med de tog fagbegreber, kan det derfor være værd at læse med her. 

Din IP-adresse kan nemt spores af både din internetudbyder, reklamebureauer men også hackere, når du bevæger dig på nettet. På minip.dk kan du læse mere om IP-adresser, og hvordan du er med til at identificere den ressource også kaldet device heraf computer eller tablet, som du gør brug af når du tilgår internettet. 

URL-adresse eller IP-adresse? 

En URL kan fungere som stedfortræder for en almindelig IP-adresse. En IP-adresse tildeles automatisk til alle enheder der anvendes til at tilgå nettet. Ulempen ved en IP-adresse er dog modsat URL, at en IP-adresse nemmere kan spores. Det skyldes, at ens IP-adresse langt fra er privat, og ens historik og trafik på nettet vil nemt kunne opspores og hentes ned. Private informationer omkring dig vil hermed hurtigt kunne florere rundt på nettet blandt forskellige udbydere, som udnytter det som et værdifuldt værktøj i flere sammenhænge. En URL-adresse derimod, er langt sværere at opsnappe, og kan derfor sikre at din internetaktivitet bliver langt mere privat.  

Hvornår gør man brug af en URL-adresse? 

URL benyttes oftest i sammenhænge hvor man ønsker at adressere websider på World Wide Web. Det er en kombination af en række elementer som tilsammen danner grundlag for indgangsvinklen til det givne website. En URL er langt mere systematisk og kan indeholde langt flere informationer om en given adresse. 

Kan jeg skjule min IP-adresse? 

Det er også muligt at skjule sin IP-adresse, hvis man ikke ønsker at gøre brug af URL. Enten kan du vælge at tilgå en privatbrowser, og således skjule din aktivitet både hvad angår søgehistorik og downloadhistorik. Ønsker du at skjule din IP-adresse helt, anbefales det dog, at du gør brug af et VPN-program. Hermed vil hverken din internetudbyder eller andre udefra kunne opspore og overvåge din aktivitet på internettet. Derudover kan du gøre brug af en TOR browser, som også gør det næsten umuligt at følge din trafik.