Det første ur, som blev opfundet, var sandsynligvis et, som vi alle kender til. Dette var soluret og nogle haver har endda sådan et stående, men nok mest af alt for æstetiske grunde. Det er dog de færreste, der overhovedet kan aflæse sådan et for der er sket meget fra dengang, hvor man målte tiden på denne måde og så til nu, hvor man kan finde ud af, hvad klokken er på ens smartphone. I denne artikel vil vi fortælle om, hvordan ure har udviklet sig fra soluret og så op i tiden. Nutildags findes der ure, som for eksempel Larsen Watches der har formået at bibeholde den klassiske stil med moderne teknologi. De kan findes hos denne webshop og man kan være sikker på, at man her finder et ur er rigtig høj kvalitet og til den rette pris.

Fra sol- og vanduret til det mekaniske ur

De tidligste solure er fundet i det gamle Egypten fra før år 0. Et solur måler solens placering på himlen ved hjælp af en tynd pind, der afgiver en skygge, der er på præcis samme punkt på en vilkårlig dag. Det er en simpel måde at måle tiden på og kan faktisk være temmelig præcis. Der er dog den ulempe, hvilket nok giver sig selv, at man kun kan måle tiden, når solen er fremme. Da dette ikke var en ideel løsning, så kom der selvfølgelig også nye ure til og et af de andre tidlige ure, var vanduret. Vanduret fungerede på en meget simpel måde ved, at man havde en beholder, der langsomt blev fyldt med vand. Det er præcis samme princip som med et timeglas. Det blev blandt andet brugt ved domstolene for at afgøre, hvor lang tid de forskellige parter måtte snakke. Der fandtes derudover en lang række forskellige ure og nogle brugte for eksempel sand i stedet for vand og omkring år 1000 blev det første mekaniske ur fremstillet.

Fra det første mekaniske ur til armbåndsuret

I middelalderen blev de første mekaniske ure fremstillet. Man benyttede lodder til at få viserne til at dreje rundt. Disse lodder var selvfølgelig tunge og man begyndte at udskifte dem med fjedre for at gøre urene mere transportable. I starten blev disse ure primært brugt i klostrene til at kalde munkene til bøn. På dette tidspunkt gik urene ikke særlig præcist og der ville gå flere hundrede år, før en ny opfindelse ændrede dette. Det var opfindelsen af hemværket, der for alvor gjorde urene præcis. Det er en mekanisme, som afgør, hvor hurtigt tandhjulet kører rundt og denne mekanisme bliver stadig brugt i pendulure. Der er dog flere ting, der har ændret sig fra dengang og så til i dag. Moderne armbåndsure benytter sig af en helt anden teknik til at måle tiden. De nyeste kan måle svingningerne på et atomart plan i for eksempel quartzkrystaller og er dermed utroligt præcise.