Vi sætter fokus på et ellers ganske vigtigt emne i industrien ”Hvad er metalbearbejdning?” Skal det forklares med de mest simple ord – så er metalbearbejdning processen hvor man arbejder med metal for at skabe individuelle dele, komponenter, eller massive strukturer.

Begrebet “metalbearbejdning” dækker over et mangfoldigt arbejdsområde over adskillige industrier. Alt fra virksomheder der producerer massive skibe og broer ned til præcision arbejde styret af CNC, hvor slutproduktet ofte er dele eller komponenter til brug i industrien. Detalje for præcision af emnet er utrolig vigtigt.

De mest almindelige metalbearbejdningsprocessor

Da det at arbejde med metal bruges ved mange faggrupper. Der medfølger derfor en række færdigheder, processer og værktøjer, som en metalarbejder skal mestre for at være kompetent og successful i sit arbejde.

Disse kompetencer kan typisk kategoriseres inden for disse kategorier:

  • Spåntegning: Spåntagning er udtryk for en mekanisk bearbejdningsproces, som fjerner materiale fra et emne ved hjælp af skærende værktøjer.
  • CNC drejning og fræsning: CNC (Computer Numerical Control) referer til produktionsmaskiner, der ved hjælp af en computer kan fremstille mange ensartede og komplekse dele i metal og andet materiale.  Fræsning er ligesom drejning, en spåntagende bearbejdningsproces. Fræsning anvendes til at fremstille emner med plane og krumme overflader.
  • 3D opmåling: Sikring af grundig dokumentation af producerede emner, hvor dette skulle ønskes. Det bidrager i den grad til en høj kvalitets standard.
  • Sammensætning af metal: At kunne bringe to elementer sammen vha. en eller flere processer, herunder svejsning og lodning.

Gængse værktøjer inden for metalbearbejdning

Der er et utal af gængse metalbearbejdnings værktøjer der rangerer fra de mest simple men effektive (hammer og ambolt) til mere komplekse værktøjer. Alt fra lasers, pressemaskiner, panelbøjende maskiner, MIG og TIG svejsning, CNC styrede maskiner osv. Derudover skal det naturligvis nævnes at lige meget hvor effektiv ens værktøjer er, og hvor automatiserede processen kan styres gennem robotter og automatiserede maskiner – så kan metalbearbejdning til den dag i dag stadig ikke styres uden utrolig kompetente metalarbejdere.