Elregningen er én af de faste udgifter, som man ikke kan slippe udenom. Langt de fleste danske husholdninger betaler deres elregning fast hvert kvartal, men sandheden er, at regningen sagtens kunne være lavere for de flestes vedkommende.

Er du én af de danskere, som mistænker, at du betaler for meget, så læs med her. Vi har samlet nogle gode råd til, hvordan du kan spare på strømmen, men stadig have en behagelig og afslappet hverdag.

Strøm til underholdning

Det anslås at omkring 40% af danskernes energiforbrug går til underholdning. Før i tiden havde en husholdning typisk få underholdningsapparater, som til gengæld brugt meget strøm. I dag har vi væsentligt flere apparater, der til gengæld også er blevet mere energivenlige.

Selvom moderne underholdningsapparter er meget energivenlige, så er det vigtigt at være opmærksom på, at de bruger rigtig meget strøm på at stå på standby. Det var ikke et problem for tyve år siden, hvor man havde væsentligt færre stykker elektronik, men i dag løber standby energispildet nemt op til et anseligt beløb. Hvis du gerne vil spare på strømmen, som går til underholdning, så sørg for at sluk rigtigt for dine elektriske apparater.

Strøm til husholdning

I husholdningen er det især vaskemaskinen, tørretumbler og opvaskemaskinen, som sluger strøm, hvis man ser bort fra den daglige madlavning.

Du kan spare mange penge på årsbasis, hvis du sørger for altid af fylde opvaske- og vaskemaskinen helt op, før du sætter dem i gang. Ligeledes er det også en god idé at tørre vasketøjet udenfor, når det er muligt, så du ikke behøver at sætte tørretumbleren i gang.

Når du laver mad, så bør du ligeledes tænke på strømforbruget. Læg altid låg på gryderne, når du skal koge noget og lad være med at fylde gryderne helt med vand. Når du skal bruge ovnen, er det ligeledes en god idé at slukke ovnen før maden er helt færdig. Maden kan sagtens nå at blive færdig på eftervarmen.

Strøm til belysning

Omkring 12% af vores energiforbrug går til belysning, og samtidig er det også ét af de områder, som vi sjældnest overvejer. Generelt bør du sørge for kun at bruge energivenlige pærer i huset. Derudover bør du huske på at slukke lyset, når du forlader et rum. En glemt pære kan nemt stå tændt en hel dag, uden at du opdager det.

Det er en rigtig god idé at tænke energiforbrug, når du indretter bolig. Eksempelvis kan børnenes lejehjørne blive placeret i en del af huset, hvor der er masser af naturligt lys. På den måde får du udnyttet dagslyset og sparer på strømmen.

Din udbyder

De færreste danskere får kigget deres el-udbyder efter i sømmene, men for manges vedkommende er der mange penge at spare ved at skifte. Det danske energimarked har i mange år været præget at store monopolselskaber, men nu er mindre selskaber begyndt at dukke op. De kan i mange tilfælde give en god udfordring til de store selskaber, og det betyder, at du kan spare penge.

Hvis du mistænker, at du betaler for meget til din udbyder, så kan duneventuelt selv læse videre på www.gulstrom.dk.