At lide af sukkersyge, også medicinsk kendt som diabetes, er overraskende nok ingen dans på roser. Sygdommen, der giver forhøjet blodsukker, skyldes at der produceres alt for lidt insulin i bugspytkirtlen, hvilket også kan være med til at nedsætte følsomheden i kroppens celler, der modtager insulin. Når kroppen desværre ikke selv er i stand til at regulere blodsukkeret, også kendt som blodglukosen, bliver omløbet dårligt og det kan få konsekvenser for de følelser, der forekommer i fingre, ben og særligt i fødderne, som ofte er under størst belastning

Den øgede følsomhed og ømhed skyldes, at nervesystemet gradvist nedbrydes i de små forgreninger af hjerte- og blodkar, som alle mennesker har. Da forgreningerne, der forsyner fødderne med blod og ilt, er længst fra hjertet, er de ofte mest udsat når blodkredsløbet står for skud på grund af sukkersygen. Ikke nok med, at nervesystemet bliver beskadiget, så kan patienter med diabetes også i sjældne tilfælde få knoglefejl eller tilmed nervebetændelse, åreforkalkninger, nyresygdomme eller en form for diabetisk øjensygdom. Sukkersyge er altså en alvorlig sygdom, der påvirker hele kroppen.

Gå i de rigtige sko

Hvis du enten er født med diabetes eller er så uheldig, at du på grund af en for ringe livsstil er blevet ramt af det senere i livet, er der heldigvis meget du selv kan gøre, for at livet bliver lettere – Det gælder også, hvis sygdommen har givet dig ømme fødder. Der er nemlig udviklet særlige sko til diabetikere, som tilgodeser ømme fødder i særlig grad. Men hvorledes skiller disse sko sig så ud? Sko til diabetikere kan blandt andet være smarte vinterstøvler, lette kondisko til en dejlig gåtur, varme hjemmesko med uld eller elegante sko til festlige lejligheder. Diabetes behøver altså ikke være en hindring for, at dine fødder er glade og har det godt. 

Der er mange forskellige varianter af sko, der egner sig til ømme eller beskadigede fødder på markedet. Først og fremmest har de oftest en blødere sål,så stødene fra gang på hårdt underlag ikke sætter sig i fødderne eller det nederste del af benet, som også har tendens til at blive hårdt ramt ved sukkersyge. Dernæst er skoene ofte lavet i et blødt og strækbart materiale, da fødderne hos diabetikere godt kan have tendens til at hæve op. Det bløde materiale gør, at du ikke oplever gener, hvis dine fødder har en dårlig dag.

Bedre livskvalitet

Sunde og raske fødder og et liv uden smerter betyder alverden for vores velvære. Det er derfor også vigtigt, at du lader dig selv træffe valg, der gør noget godt for din situation og er med til, at lindre smerte og ømhed. Komplikationerne ved at have diabetes er mange, men ømme fødder er heldigvis lette at hjælpe på vej med det rigtige fodtøj i god kvalitet. Hvis først du udvikler fodsår, kan det få alvorlige konsekvenser, specielt hvis du i forvejen har et dysfunktionelt blodomløb som følge af diabetes.