Et problem der er stigende i den danske kultur, er de unges mildest talt haltende søvnmønstre. En overraskende stor procentdel af landets unge, får simpelthen ikke den søvn de har behov for. Dette er et problem der strækker sig helt fra gymnasietiden, og helt indtil de er færdige på universitetet. Og derfor er det et problem. Det er nemlig op til ti år af en persons liv, hvor man skal lide under søvnmangel. Og det er et dybt alvorligt problem, der helt bestemt skal tages seriøst. Manglende søvn kan nemlig lede til manglende koncentrationsevne, nedsat potentiale for at fuldføre deres studie og i sidste ende en lang række helbredsproblemer. Dette betyder at selvom problemet ikke rammer dig direkte, vil det have store konsekvenser for økonomien. Og det er et stille problem; man ligger ikke mærke til det, hvis man ikke selv er studerende. Selv de studerende er ofte ikke klar over hvor meget søvn de egentlig går rundt og mangler.

Et problem med uddannelserne eller et problem med de unge?

Problemet er diskuterbart i mange tilfælde: er det et problem ved uddannelserne, eller er det de unge der ikke ved hvordan man skal prioritere deres tid? Denne diskussion deler vandene, ligesom de studerende uden tvivl selv gør. Nogle af de studerende prioriterer uden tvivl fester og øl mere end de burde, i forhold til deres studier. Men der er også en tydelig tendens til at lægge for meget vægt på de studerendes skuldre. Presset på at klare sig godt akademisk har aldrig været højere, og for mange af de unge mennesker er der simpelthen ikke nogen anden vej end rene 12-taller. Dette er en yderst skadelig kultur, der ender med at folk går på kompromis med deres søvn, fordi det er så vigtigt for dem at score topkarakterer. Men dette er ikke holdbart, netop fordi en af konsekvenserne af dette eksempelvis er søvnmangel. I sidste ende vil det akademiske pres uundgåeligt medføre, at flere og flere studerende dropper ud simpelthen fordi de presser sig selv for hårdt.

Hvordan nogle af problemerne kan løses

Det virker muligvis som en forsimplet løsning, men én af de vigtigste her–og –nu løsninger, er at sørge for at man sover godt, når man endelig sover. Dette løser naturligvis ikke kernen af problemet, men for den enkelte studerende kan det gøre underværker. Friskt sengetøj giver større soveglæde, hvilket blot er én af de ting man kan gøre, for at forbedre kvaliteten af ens søvn. Find bambus sengetøj på soveshoppen, hvis du vil sørge for at du virkelig kan sove igennem. Du vil blive overrasket over hvor meget friskt sengetøj kan gøre for din nattesøvn. Dette tip gælder naturligvis ikke udelukkende de studerende, men er derimod noget alle burde lytte til. Lige meget hvor godt man tror man sover om natten, er der altid forbedringer der kan finde sted. Et godt sted at starte med disse forbedringer, ligger uden tvivl i dit valg af sengetøj.