Bitcoin er en såkaldt cryptocurrency. Det er en virtuel valuta, som fungerer udenfor det etablerede banksystem. Bitcoin er også et betalingssystem. Sidst men ikke mindst findes bitcoins ikke fysisk. Hvor “almindelige penge” både kan benyttes fysisk i form af mønter og sedler og via online overførsler, findes bitcoins udelukkende online.

Hvad bruger man dem til

Bitcoins bruges til at foretage en lang række betalinger, som man ellers ville foretage med traditionelle penge. Her er primært tale om betalinger på internettet, eksempelvis onlineshopping. Der findes dog også fysiske butikker, caféer og barer, som modtager bitcoins.

Dette er mere udbredt i andre lande end Danmark, og det er stadigvæk primært til køb og salg på nettet, at man benytter bitcoins.

Sådan køber du bitcoins

Dansk Bitcoinforening anbefaler, at du køber bitcoins via en såkaldt videreforhandler. De har et større beløb af bitcoins liggende og tager gerne et gebyr på 3-5 % for at videresælge bitcoins til dig. Det er også muligt at købe bitcoins direkte på bitcoin børser, der fungerer som almindelige børser, hvor man køber og sælger valuta.

Det er via køb og salg på børserne, bitcoins værdi afgøres. Dansk Bitcoinforening anbefaler forhandlerne 123Bitcoin, Copenhagen Bitcoin eller WeMoveCoins, som du kan kontakte for at høre nærmere. Du køber bitcoins ved hjælp af dit kreditkort eller via en bankoverførsel.

Du opbevarer dine indkøbte bitcoins i en online pengepung eller ”wallet” som den ofte kaldes. Eftersom bitcoins er immaterielle, så har du ikke med et fysisk produkt at gøre. Du vil aldrig nogensinde komme til at stå med en håndgribelig mønt i hånden og det er netop styrken ved bitcoin. En svaghed ved bitcoin er, at hvis du mister adgang til din online pengepung eller din adgang bliver kompromitteret, så kan tredjepart bruge løs af dine bitcoins.

Du bør derfor tage din forholdsregler og sikre din online pengepung imod misbrug – det kan du bla. gøre ved at have effektivt antivirus software installeret på din computer. Om du bruger Windows eller Macintosh, så er Bitdefender et sikkerhedsfirma som udvikler prisvindende sikkerhedssoftware til antivirus og online misbrug.

Bitcoins som investering

Bitcoins har vist sig at være en ekstremt god investering for dem, som købte dem, da de først kom frem. Der er eksempler på personer, der har investeret i under 30 bitcoins til omtrent 10 dollar stykket i kryptovalutaens tidlige dage og som på den måde har tjent flere millioner dollar.

En nordmand købte bitcoins til en værdi af 24 dollar i 2009 i forbindelse med et universitetsprojekt. I 2013 var de steget til en værdi af 5 millioner norske kroner, som han brugte på at købe en lejlighed. Mange investorer ser bitcoins som en investering, og eksperter beskriver dem som guldklumper i det vilde vesten.

Er bitcoins en god eller dårlig forretning

Det er altid svært at spå om fremtiden. Som det ser ud lige nu, stiger bitcoins i værdi på nærmest daglig basis. Det store spørgsmål er, om bitcoins har nået toppen, om de pludselig dykker, eller om udviklingen fortsætter.

Oktober 2017 er en bitcoin 3.700 kr. værd. Valutaens værdi er steget med raketfart og det er nærmest svært at forstå, hvordan det er gået til. Bitcoins prisudvikling i 2017 startede på 975 kroner og toppede i september på knap 5000 kroner. Der diskuteres flittigt i investeringskredse, om det er en god eller dårlig forretning, at investere i bitcoins.

Risiko ved at købe bitcoins

Risikoen ved at købe bitcoins nu og her er, at valutaen pludselig kan falde. Det kan ske for alle valutaer, og er normalt afhængig af en række forskellige faktorer. Det er ofte politisk relaterede forhold og den generelle udvikling på aktiemarkedet, der afgør de enkelte valutaers værdi.

Spørgsmålet er, om der vil blive investeret så meget i bitcoins, at forbrugerne holder op med at handle med dem, og at valutaen dermed falder i værdi. Alt dette og meget mere er spekulation, men der er ingen tvivl om, at kryptovalutaer er kommet for at blive.

Du kan også benytte andre kryptovalutaer, og de mest populære alternativer til bicoins er Nexus, Monero, Lisk og ARK. De går under samlebetegnelsen altcoins.