De nybagte studenter fejrer den længe savnede frihed efter “Det forsømte forår.” Udover, at studenterne fejrer sig selv med sang og dans, er festen og studenterhuen også en skik, der fejrer Danmarks nationale identitet. Den gamle tradition er blevet peppet op, og på den måde holder den også i fremtiden.

Partystudenterkørsel

Tidligere tiders hestevognskørsel er udskiftet med partylastbiler eller -busser. Der er lagt op til en vild fest, når studenterne kommer rundt i de nylakerede veteranlastbiler med DJ, balloner, flag og bøgegrene.

Dokumentation for dans og studenterkørsel

En mand indrømmede i en sag fra 1982, at han havde kørt studenter rundt i påhængsvogn i 30 år.

En anden mand, Jørgen Rishøj, fortæller, at da han blev student i 1959, kørte de efter translokationen hen til rådhuset og dansede om en skulptur. Og så var det tid til fest. Han beretter ligeledes om, at de i et stykke tid holdt fester hos nogle af kammeraterne. Det var startskuddet til “Studenterrunden”.

Der findes dokumentation for “Dansen om Krinsen” fra 1935.

Der er vidnesbyrd om studenterkørsel tilbage fra mellem 1912 og 1920’erne, og på fotografier kan man se unge studenter fra svundne tider i hestevogn. Selvom det var forbudt under besættelsen, findes der alligevel billeder fra både 1941 og 1943 af glade studenter i hestevogn.

Det er uvist, hvor langt traditionen går tilbage.

Fra studerende til student

Ved den højtidelige translokation får gymnasieeleverne deres eksamensbevis, og hermed er det slut med at være studerende. Den nye status er nu at være student. Lige efter på gymnasiet går studenterrunden ud til forældrene i gang. Undervejs danser de nyudklækkede studenter rundt om en statue eller et springvand. Forældrene fejrer dagen ved at byde på en let anretning og en tår at drikke, og klassen skåler for det gode sammenhold i gymnasietiden. Under studenterkørslen fejrer folket de nybagte studenter ved at dytte eller ønske “Tillykke med huen!” Man byder dem velkommen som gode samfundsborgere.

Efter ugelange studenterfester med alkohol i stride strømme, kan de hårdtprøvede studenter slappe af med en velfortjent sommerferie og den boblende fornemmelse af frihed, hvor verden ligger åben for deres fødder.

Vælg den rette studenterkørsel

Se hos Eventy.dk, hvorfor put g’ere bør tænke på studenterkørslen:

Studenterkørslen er en fed fest, der varer hele dagen og måske natten med. Ikke alene koster den kassen – alle skal også køre studenterkørsel samtidig. Prisen for den åbne lastbil, der passer perfekt til studenterkørslen starter ved 27.000 kroner. Så når I lige er kommet i gang med 1. g, er det med at få lavet en klassekasse, så I stille og roligt kan få sparet sammen til festen over alle fester. Hvis det er muligt i jeres område, kan I også lige så godt booke studentervognen med det samme.

Hos Festli.dk får du de bedste idéer til slogans på studentervognen:

“Vi takker Google og Wikipedia for huerne” og “Det var for let – vi havde StudieNet”, er nogle af de mest undervisningsrelevante, men der er også flere, der peger i “sydgående” retning.

Festli.dk fortæller ligeledes, hvorfor det er en fordel at have en DJ i partybussen.